KIMCHI - výživná bomba!
Kimchi si zaslouží stát se základní potravinou naší kuchyně stejně tak jako oblíbené kysané zelí nebo nakládané okurky.
Kimchi je tradiční fermentovaná korejská pochoutka vyrobená ze zeleniny a koření. Je to národní pokrm, starý jako Korea sama.
Zpočátku nebylo kimchi ničím víc než jen solenou zeleninou, nejjednodušším způsobem, jak uchovat zeleninu přes zimu. Až kolem 18. století se postupným přidáváním koření a příchutí stalo tím, čím je dnes - výjimečnou potravinou se spoustou blahodárných účinků na lidský organismus.
Během okupace Korejského poloostrova (1910-1945) se mu Japonci vysmívali a nazývaly ho „páchnoucím a špinavým jídlem pro méněcenné“. Dnes je nejoblíbenějším jídlem samotných Japonců.
Popularita korejského národního jídla rychle stoupala po celém světě. V roce 2006 americký časopis Health zařadil kimchi mezi pětici nejzdravějších jídel na světě spolu s řeckým jogurtem, španělským olivovým olejem, indickou čočkou a japonskou sojou.
Výživové přednosti kimchi
Kimchi je popisováno jako zdravotní zázrak. Je velmi ceněné pro své výživové přednosti. Najdete v něm spoustu vitamínů (především A, B12, B2), vlákniny, vápníku, železa a dalších minerálních látek.
Obsahuje velké množství silných antioxidantů. Je bohaté na esenciální aminokyseliny a probiotika ve formě Lactobacillus bakterií. Obsahuje řadu zdravých látek včetně kapsaicinu, chlorofylu, karotenoidů, flavonoidů a isothiokyanátů s nízkým obsahem tuku a cukru.
Při fermentaci vznikají bakterie mléčného kvašení, které jsou přirozenou součástí střevní mikroflóry a jsou důležité nejen pro trávení, ale pro naše celkové zdraví.
Blahodárné účinky kimchi na naše zdraví
Pozitivní účinky kimchi na naše zdraví jsou doložené množstvím snadno dohledatelných výzkumů. V České republice na prospěšné účinky na zdraví organismu poukazuje například Institut funkční medicíny a výživy.
O pozitivních účincích fermentovaných potravin na lidské tělo informují také studie, které provedla samotná Jižní Korea ve spolupráci s britskými a severoamerickými univerzitami.
Pestré zastoupení prospěšných ingrediencí jako zázvor, chilli paprika, nebo česnek je skvělým bojovníkem za naši imunitu.
- Je jedinečným zdrojem probiotik, probiotika chrání naše střeva
Vysoký obsah probiotik dělá z kimchi vynikající jídlo na podporu celého trávicího systému. Proces fermentace vytváří zdravé bakterie, které udržují zdravý stav střevní mikroflóry.
Laktobacily, prospěšné probiotické bakterie, jsou přirozenou součástí naší mikrobioty, bohužel jejich počet snižujeme vlivem nesprávné výživy, kouření, alkoholu i stresu. Tím vytváříme prostor pro zažívací i jiné problémy. Zdravá střeva totiž ovlivňují celý náš imunitní systém a také psychiku.
Látky obsažené v samotném zelí jsou známé pro své detoxikační účinky, pomáhají tělu zbavit se odpadů a toxinů. Upravují zažívání, zlepšují vstřebávání živin v těle, pomáhají při čištění střev. Obsah vlákniny aktivuje střevní pohyby a zabraňuje zácpě.
- Obsahuje velké množství silných antioxidantů
Antioxidanty obsažené v kimchi spolu s fenoly a flavonoidy jsou účinnou ochranou proti oxidačnímu poškození. Chrání tělo před škodlivými účinky volných kyslíkových radikálů způsobujících záněty a zhoubné buněčné bujení.
- Kimchi obsahuje látky snižující hladinu cholesterolu v krvi a chránící srdce
Pravidelný přísun těchto látek do těla má příznivý vliv na hladinu cholesterolu. Podporuje tak celý kardiovaskulární systém a snižuje riziko vzniku srdečních poruch, jako jsou infarkt a mrtvice. Selen, obsažený v česneku chrání stěny tepen před hromaděním plaku a brání vzniku poruch, jako je ateroskleróza.
Mistička kimchi denně je pro tělo skvělým pomocníkem.
- Bakterie pomáhají při kožních onemocněních
Zdravé bakterie přítomné v kimchi působí supresivními účinky na atopickou dermatitidu a také pomáhají při tlumení zánětu.
- Kimchi drží obezitu na uzdě
Je součástí diety s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem tuku. Kalorický příjem je nízký, protože obsahuje zeleninu s nízkým obsahem sacharidů, ale zato bohatou na vitamíny a minerální látky.
Pikantní chuť spolu s obsaženou vlákninou vyvolá dojem brzké sytosti a oddálí chutě na další jídlo.
Antioxidanty zpomalují stárnutí
Přítomné antioxidanty spolu s vitamínem C chrání proti stárnutí snížením oxidačního stresu v buňkách.
JEZTE KIMCHI A ZŮSTAŇTE VITÁLNÍ A ZDRAVÍ :)
Vyberte si KIMCHI VE SKLENICI