Teď je ta pravá chvíle na OBJEDNÁNÍ NAŠEHO SKVĚLÉHO KIMCHI, Je přesně takové, jaké to naše má být.

KIMCHI - výživná bomba!

mceclip0-2       

Kimchi si zaslouží stát se základní potravinou naší kuchyně stejně tak jako oblíbené kysané zelí nebo nakládané okurky.

Kimchi je tradiční fermentovaná korejská pochoutka vyrobená ze zeleniny a koření. Je to národní pokrm, starý jako Korea sama.

Zpočátku nebylo kimchi ničím víc než jen solenou zeleninou, nejjednodušším způsobem, jak uchovat zeleninu přes zimu. Až kolem 18. století se postupným přidáváním koření a příchutí stalo tím, čím je dnes - výjimečnou potravinou se spoustou blahodárných účinků na lidský organismus.

Během okupace Korejského poloostrova (1910-1945) se mu Japonci vysmívali a nazývaly ho „páchnoucím a špinavým jídlem pro méněcenné“. Dnes je nejoblíbenějším jídlem samotných Japonců.

Popularita korejského národního jídla rychle stoupala po celém světě. V roce 2006 americký časopis Health zařadil kimchi mezi pětici nejzdravějších jídel na světě spolu s řeckým jogurtem, španělským olivovým olejem, indickou čočkou a japonskou sojou.

Výživové přednosti kimchi

Kimchi je popisováno jako zdravotní zázrak. Je velmi ceněné pro své výživové přednosti. Najdete v něm spoustu vitamínů (především A, B12,  B2), vlákniny, vápníku, železa a dalších minerálních látek.

Obsahuje velké množství silných antioxidantů. Je bohaté na esenciální aminokyseliny a probiotika ve formě Lactobacillus bakterií. Obsahuje řadu zdravých látek včetně kapsaicinu, chlorofylu, karotenoidů, flavonoidů a isothiokyanátů s nízkým obsahem tuku a cukru.

Při fermentaci vznikají bakterie mléčného kvašení, které jsou přirozenou součástí střevní mikroflóry a jsou důležité nejen pro trávení, ale pro naše celkové zdraví. 

Blahodárné účinky kimchi na naše zdraví

Pozitivní účinky kimchi na naše zdraví jsou doložené množstvím snadno dohledatelných výzkumů. V České republice na prospěšné účinky na zdraví organismu poukazuje například Institut funkční medicíny a výživy.

  • Podporuje imunitní systém

Díky pestrému zastoupení prospěšných ingrediencí jako je zázvor, chilli paprika, nebo česnek je kimchi super bojovníkem za naši imunitu. Pomáhá v boji proti infekcím, při léčbě nachlazení a chřipky.

Existují už výzkumy i na to, že je kimchi díky svému vysokému obsahu antivirotik skvělou prevencí onemocnění covidem.

Kimchi je účinnou prevencí proti civilizačním chorobám.

  • Snižuje riziko rozvoje různých druhů rakoviny

Mnohé studie kimchi potvrdily její protirakovinné účinky. Zelí obsahuje zdravé flavonoidy, které inhibují růst rakovinných buněk.

Kimchi je skvělou prevencí proti rakovině tlustého střeva, kterou bohužel v České republice trpí stále více lidí. Patříme k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva na počet obyvatel na světě.

O pozitivních účincích fermentovaných potravin při léčbě tohoto onemocnění informují také studie, které provedla samotná Jižní Korea ve spolupráci s britskými a severoamerickými univerzitami.

  • Kimchi léčí žaludeční vředy

Kimchi vykazuje blahodárné účinky při léčbě vředové choroby žaludku způsobené bakterií Helicobacter pyroli.

  • Je jedinečným zdrojem probiotik a ochráncem našich střev

Vysoký obsah probiotik dělá z kimchi vynikající jídlo na podporu celého trávicího systému. Proces fermentace vytváří zdravé bakterie, které udržují zdravý stav střevní mikroflóry.

Laktobacily, prospěšné probiotické bakterie, jsou přirozenou součástí naší mikrobioty, bohužel jejich počet snižujeme vlivem nesprávné výživy, kouření, alkoholu i stresu. Tím vytváříme prostor pro zažívací i jiné problémy. Zdravá střeva totiž ovlivňují celý náš imunitní systém a také psychiku.

Samotné zelí je známé pro své detoxikační účinky, pomáhá tělu zbavit se odpadů a toxinů. Upravuje zažívání, zlepšuje vstřebávání živin v těle, pomáhá při čištění střev. Obsah vlákniny aktivuje střevní pohyby a zabraňuje zácpě.

  • Obsahuje velké množství silných antioxidantů

Antioxidanty obsažené v kimchi spolu s fenoly a flavonoidy jsou účinnou ochranou proti oxidačnímu poškození. Chrání tělo před škodlivými účinky volných kyslíkových radikálů způsobujících záněty a zhoubné buněčné bujení.

  • Kimchi snižuje hladinu cholesterolu v krvi a chrání srdce

Pravidelná konzumace má příznivý vliv na hladinu cholesterolu. Podporuje tak celý kardiovaskulární systém a snižuje riziko vzniku srdečních poruch, jako jsou infarkt a mrtvice. Selen, obsažený v česneku chrání stěny tepen před hromaděním plaku a brání vzniku poruch, jako je ateroskleróza.

Studie prokázaly, že fermentované kimchi pomáhá při snižování celkového cholesterolu a LDL (špatného) cholesterolu.

Mistička kimchi denně údajně dokáže snížit hladinu cholesterolu a glukózy v krvi už přibližně po měsíci.

  • Pomáhá při kožních onemocněních

Zdravé bakterie přítomné v kimchi působí supresivními účinky na atopickou dermatitidu a také pomáhají při tlumení zánětu.

  • Kimchi drží obezitu na uzdě

Je součástí diety s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem tuku. Kalorický příjem je nízký, protože obsahuje zeleninu s nízkým obsahem sacharidů, ale zato bohatou na vitamíny a minerální látky.

Pikantní chuť spolu s obsaženou vlákninou vyvolá dojem brzké sytosti a oddálí chutě na další jídlo.

Kimchi zpomaluje stárnutí

Přítomné antioxidanty spolu s vitamínem C chrání proti stárnutí snížením oxidačního stresu v buňkách.

 

JEZTE KIMCHI A ZŮSTAŇTE VITÁLNÍ A ZDRAVÍ :)

Vyberte si KIMCHI V MENŠÍM BALENÍ VE SKLENICI NEBO VE VĚTŠÍM V KYBLÍČKU

kimchy kyblíček 5 kg - eshopkimchy sklenice 520 ml